Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων της 9ης Μαρτίου 2021

Αξιωματικοί, Ευέλπιδες, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Καθηγητές και Πολιτικό Προσωπικό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων,

Αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητή της Σχολής, γεγονός που με τιμά ιδιαίτερα καθώς στη Διοίκηση της μακραίωνης και λαμπρής ιστορίας της Σχολής άφησαν τη σφραγίδα της επιτυχίας λόγοις και έργοις άριστοι Αξιωματικοί του Στρατού υψώνοντας την σε περίοπτη θέση μεταξύ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της πατρίδας μας, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος Διοικητής Αντιστράτηγος Θεμιστοκλής Γρυμπίρης, στον οποίο εύχομαι προσωπική και οικογενειακή υγεία και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Τηρώντας την ιερή και μακρά παράδοση της Σχολής υποκλίνομαι καθηκόντως και απονέμω φόρο τιμής στην ένδοξη και επί τέσσερις φορές παρασημοφορεμένη Πολεμική Σημαία της Σχολής και αποτίω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς Ευέλπιδες, Αξιωματικούς και Οπλίτες, που πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στον βωμό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της πατρίδας μας καθώς και εκείνους που κατά την ειρηνική περίοδο έχασαν τη ζωή ή την αρτιμέλεια τους στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Ευέλπιδες! Δράξτε παιδείας. Αυτή η ψαλμική οδηγία καθορίζει και το πρωταρχικό μου καθήκον, το οποίο συνίσταται στην καλλιέργεια της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης υμών των Ευέλπιδων, ώστε να καταστείτε άριστοι ηγήτορες και φωτεινό παράδειγμα άξιο μίμησης όχι μόνο για το Στράτευμα αλλά και για τον λαό μας. Με τη σοφή καθοδήγηση των καθηγητών και του στρατιωτικού προσωπικού της Σχολής κατορθώνεται ο διττός στόχος της παιδείας, η πρόσβαση στη γνώση και η σφυρηλάτηση του χαρακτήρα σας. Η παιδεία πρέπει να στοχεύει στη διαμόρφωση με ισχυρή πνευματική και ηθική συγκρότηση ατόμων, τα οποία διαπνέονται από το υψηλό αίσθημα της ευθύνης, την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη, τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, την ενσυνείδητη πειθαρχία και γαλουχούνται  με τα ιδεώδη του Γένους μας με πρώτο το ιδανικό της φιλοπατρίας, που οδηγεί αταλάντευτα στην περιφρόνηση του κινδύνου και στην αυτοθυσία, έχοντας πάντοτε στον νου και στην καρδιά τη ρήση του Σωκράτη ΄΄μητρος τε και πατρος τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρις και σεμνότερον και αγιώτερον΄΄.

Ιδιαίτερα σήμερα και στον μελλοντικό ορίζοντα της ανθρωπότητας η τεράστια ανάπτυξη των επιστημών ανοίγει τον δρόμο για την εξιχνίαση και κατάκτηση του μακρόκοσμου, (από τον οποίο δεν πρέπει να απουσιάσει ο λαός μας γιατί έχουμε την παρακαταθήκη του παρελθόντος ως επιβεβαίωση και αφετηρία, αρκεί να την αξιοποιήσουμε), η γνώση είναι η δύναμη εκείνη που χαράσσει τον δρόμο της προόδου και καθορίζει τη θέση των ατόμων και των εθνών στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Κατακτήστε και προχωρήστε τη γνώση, εντρυφήστε στα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη ενισχύοντας τους συναδελφικούς και συμμαθητικούς δεσμούς και τον σεβασμό προς τους υφισταμένους σας. Τηρείτε ευλαβικά τους νόμους της πολιτείας, έχοντας κατά νου τον αρχαίο αθηναϊκό κανόνα ΄΄η πόλις κρατεί των στρατοπέδων’’. Ακολουθείτε σταθερά τον κώδικα τιμής και παράδοσης της Σχολής, που εδώ και δυο αιώνες συνεχίζει να διαπερνά τις σχέσεις των τάξεων, να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της και να διαμορφώνει τη στρατιωτική φυσιογνωμία και κουλτούρα της.

Ευέλπιδες! Σε μια εποχή διαδικτυακής επικοινωνίας και τεράστιας επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης καλείστε να γίνετε οι φωτεινοί φάροι των επερχόμενων γενεών ενστερνιζόμενοι την ελληνοχριστιανική μας παιδεία, που διαπλάθει ηθικά τον άνθρωπο, τον κοινωνικοποιεί με την υιοθέτηση αξιών, καλλιεργεί την εθνική συνείδηση και ενισχύει το εθνικό φρόνημα και τον γνήσιο πατριωτισμό. Γι’ αυτό ακολουθείτε την παραίνεση του Ξενοφώντα ΄΄Νόμιζε την πατριδα οίκον και τους πολίτας εταίρους΄΄. Χαράξτε στα μυχαίτατα του Είναι σας ότι η ιστορία της Σχολής είναι συνυφασμένη άρρηκτα με τους αγώνες και τις ελπίδες του έθνους μας. Εσείς είστε η ελπίδα του μέλλοντος της πατρίδας μας, είστε οι Ευέλπιδες. Να το θυμάστε και να το αποδεικνύετε παντοιοτρόπως εν παντί τόπω και χρόνω. Άλλωστε μια φορά Εύελπις, για πάντα Εύελπις.

Εύχομαι ο Παντοδύναμος Κύριος και η Υπέρμαχος Στρατηγός να τηλαυγάζουν τον νου και την καρδιά μας για μια φωτεινή πορεία προς την επιτυχία και την ολοκλήρωση της υψηλής μας αποστολής και σας καλώ να αναφωνήσουμε

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΟ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

 

                                                                                                           

 

                                                                      Υποστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης

                                                                                                     Διοικητής

Σχολή